Sağlık Bakanlığından ‘Zika Virüsü’ Uyarısı
Sağlık Bakanlığı, zika virüsü hastalığının görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak gerektiği uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ile Orta ve Güney Amerika’da zika virüsünün yayılmaya devam etmesi nedeniyle, bölgedeki ülkelere gidecek olanlar uyarıldı.
Zika virüsünün özellikle gebelere bulaştığında doğacak bebeklerde ciddi anomalilere yol açtığı belirtilen açıklamada, “Bu, yenidoğanlarda beynin yetersiz gelişimine yol açabilen ‘mikrosefali’ye (küçük kafa) neden olabilmektedir” bilgisi verildi.
Açıklamada, “Bakanlığımız zika virüsünün görüldüğü bölgedeki ülkeleri yakından takip etmekte, bölgeye seyahat edecek vatandaşlarımızı, özellikle gebeleri, 7/24 hizmet veren Alo Seyahat Sağlığı Danışma Hattı (444 77 34) ve seyahat sağlığı merkezlerinden bilgilendirmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Sivrisineklerden bulaşan zika virüsü hastalığının ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem Ağrısı gibi belirtileri bulunduğuna işaret edilen açıklamada, hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısının bulunmadığı kaydedildi.
Açıklamada, hastalığın tedavisinde istirahat, sıvı alımının artırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerin önerildiği belirtildi. – AA
“SİVRİSİNEK ISIRIKLARINDAN KORUNUN”
“Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş mekanlarda kalmaya özen gösterilmeli, açıkta kalan cilt için sivrisinek kovucular kullanılmalıdır. Uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi kapalı giysiler giyilmelidir. Ayrıca konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütünün yeni salgın hastalık bildirimleri de ‘Seyahat Sağlığı’ internet sitesinde yayınlanmaktadır.”
Hızla yayılıyor
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) tarafından yapılan açıklamalara göre Mayıs 2015’de Brezilya’da ilk Zika virüsle enfekte kişi bildirildiğini söyleyen Prof. Dr. Salih Türkoğlu, “ilk vaka sonrasında enfekte kişi sayısı hızla artış gösterdi” dedi.
KLİMUD rakamlarına göre Aralık 2015 itibariyle Brezilya’da 440 bin ile 1 milyon 300 bin olası enfekte kişinin raporlandığını hatırlatan Prof. Dr. Türkoğlu virüsün El Salvador, Venezuela, Kolombiya, Surinam, Fransız Guyanası, Honduras, Meksika, Panama ve Martinik’de hızla ilerlediğini söyledi. Araştırmalara göre ABD’de saptanan tüm enfekte kişilerin ülkeye dışardan geldiğini belirten Prof. Dr. Türkoğlu, “Riskli bölgelere seyahat öyküsü olan kişilerde 2015 yılının sonlarında İngiltere veHollanda’da ve Ocak itibariyle de Danimarka ve İsviçre’de etkenin ülke dışında virüsü alan kişiler olduğu belirlendi” diye konuştu.
Zika Türkiye’ye de sıçrayabilir
12 Haziran 2016 Pazar – 2:30
Latin Amerika ülkelerinde ciddi doğum anomalilerine neden olan Zika virüsünün yayılabileceği Avrupa ülkeleri sıralandı. Listede Türkiye de var.
Havaların ısınmasıyla birlikte Umea Üniversitesi’nden önemli bir uyarı geldi. Latin Amerika ülkelerinde ciddi doğum anomalilerine neden olan Zika virüsünün yayılabileceği Avrupa ülkeleri sıralandı. Türkiye’nin de dahil olduğu listede başta İspanya olmak üzere, İtalya, Yunanistan ve Rusya’nın Karadenizkıyıları riskli bölgeler arasında bulunuyor. Türkiye’nin riskli bölgesinin ise TrakyaBölgesi olduğu ifade ediliyor. Araştırmacılar, Zika virüsü taşıyan Aedes sivrisineklerinin ulaştığı yerlerde hastalığı yayılabileceği uyarısında bulunuyor. Yaz aylarında artan sıcaklıkların virüsün yayılmasında en büyük etken olarak gösterilirken, Temmuz ve Ağustos aylarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiliyor.
Nasıl bulaşır?
Bilim insanları, Zika virüsünün Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırarak bu virüsün yayılmasına neden oldukları konusunda ve bu kadınların doğurdukları bebeklerde doğumsal nörolojik problemlerin (Mikrosefali) geliştiği konusunda bilgiler vermektedirler. Tam olarak netleşmemiş olsa da virüsün kan nakli, doğum sürecinde veya doğum sırasında ve cinsel yolla da bulaşım hakkında da bilgiler vardır. Zika virüsü sivrisineklerden insanlara bulaşmakta ve sıtma hastalığında olduğu gibi insandan alınan kan sivrisinek yolu ile başka insanlar da yayılmaktadır.
Spermde yaşayabilir
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Zika virüsünün erkeklerin spermlerinde de yaşayabileceği uyarısında bulundu. Zika, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerin kafa deformasyonuyla doğmasına yol açabiliyor. Ancak CDC, bu durumda annenin yanı sıra babanın da rolü olabileceğini belirtiyor. Dünya şampiyonu İngiliz atlet Greg Rutherford, geçtiğimiz günlerde Zika virüsüne önlem ve gelecek neslini garanti altına almak amacıyla spermlerini dondurmuştu.
Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır?
Kuş gribi, domuz gribi, ebola derken dünyaya korku salan yeni bir virüs daha hortladı. İsmi de Zika virüsü. Sivrisinek yoluyla bulaşan virüs özellikle çocukların beyin gelişimine büyük ölçüde zarar veriyor. Peki yeni doğan bebeklerde mikrosefaliye (küçük kafa) yol açan Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsüne dair detaylar haberimizde…
Sivrisinek sokması ile bulaşan bu virüs, gebelik için tehlike oluşturarak henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülme ve hasara, hatta ölüme neden oluyor.
Türkiye için henüz alarm verilmedi. Ancak seyahat uyarılarının artması ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasının ardından, virüs üzerine tartışmalar başladı.
ZİKA VİRÜSÜ NEDİR? NASIL YAYILIR?
Yeni doğan bebeklerde görülen ‘mikrosefali’ye (küçük kafa) yol açan bu virüs, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınları sokmasıyla bulaşıyor ve yayılıyor.
Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük.
The New York Times’ın haberine göre, ilk olarak Uganda’da 1947’de Zika Ormanları’nda ortaya çıkan virüsün Afrika ve Asya’da da görüldüğü biliniyor. Ancak, geniş coğrafyalara yayılması, Batı yarıkürede Mayıs ayında yayılarak, Brezilya’da virüsün “patlamasıyla” gerçekleşti.
Bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beynin yetersiz gelişimine neden oluyor. Bebek ölümlerine de sebep olan virüsün, salgın kaynaklı ölüm oranlarını arttırmasından endişe ediliyor. CNN’e göre, Brezilya’da şu ana kadar 51 bebek virüs nedeniyle öldü.
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Zika virüsü “ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı” gibi belirtiler gösteriyor.
DÜNYA NASIL TEPKİ VERİYOR?
Brezilya, “rekor sürede” bir Zika aşısı geliştirilmesi için fon ayırdı ve bakanlık, aynı sivrisineğin bulaştırdığı “Dang Humması” ve “Chikungunya” virüslerini de hızlı bir şekilde teşhis edebilmek için araştırmaları hızlandırdı.
ABD Başkanı Barack Obama, salgın tehdidi karşısında acil eyleme geçilmesi uyarısında bulundu ve olası tedavi ve önlemlere yönelik araştırmaların genişletilmesi için çağrı yaptı.
Ayrıca ABD’li yetkililer, hamile kadınların Brezilya, El Salvador, Fransız Guyanası, Guatemalai Kolombiya gibi 10’dan fazla ülkeye seyahat etmekten kaçınması için uyarı yayınladı.
El Salvador Sağlık Politikası Bakan Yardımcısı Eduardo Espinoza da, kadınlara iki sene çocuk yapmaktan kaçınmaları ve aile planlamasına eğilmeleri çağrısında bulundu.
Bu arada uluslararası havayolu şirketleri, Güney Amerika ülkelerine seyahat etmekten vazgeçen müşterilerin biletlerini ücretsiz olarak iptal edebileceklerini duyurdu.