Sinekler Değil İnsanlar Zehirleniyor
Yaz mevsimi yaklaşırken yerel yönetimler zararlılara karşın ilaçlamalara başladı. Bilimsellikten uzak şekilde gerçekleşen ilaçlamalar bu zararlıların önüne geçemezken bu ilaçlamalardan en çok vatandaşlar etkileniyor.
SİNEKLER DEĞİL İNSANLAR ZEHİRLENİYOR
Sıtma, leinshmane ve LSD hastalığını, hayvanlara ve insanlara taşıyan sinek, hamam böceği, kırkayak ve fareler ile mücadelede, belediyelerin yapması gereken ilaçlamanın zamanında ve gerektiği şekilde yapılmadığı görülüyor. Bazı belediyeler, haşerelere karşı hiçbir ilaçlama yapmazken, büyük bir kısmı ise, biyolojik ilaçlama yerine maliyeti daha düşük olan ve kansere yol açan ilaçlar kullanıyor.
BELEDİYELER HAVAYA KANSER ATIYOR
Uzmanlar, yerel yönetimlerin haşereler ile mücadele yöntemlerini şiddetle eleştiriyor. Sinek mücadelesinde belediyelerin çok yanlış bir yöntem ile havaya sıkılan ilaçların kansere yol açtığına dikkat çekilirken, vatandaşların da bu yöntemi benimsediği ve belediyelerden bu yönde taleplerde bulunduğu öte yandan havaya sıkılan ilaçların zararlarının hiç bilinmediği de göze çarpıyor.
Rana SARRO
Sıtma, leinshmane ve LSD hastalığını taşıyan sinek, hamam böceği ve fareler ile mücadelede, belediyelerin yapması gereken ilaçlamanın zamanında ve gerektiği şekilde yapılmadığı belirtiliyor.
Ülkede genellikle haşere ile mücadele yönteminin insan sağlığına zararlı olduğu ve sinekler ile mücadelede de yetersiz kalındığı kaydediliyor.
Bazı belediyeler, haşerelere karşı hiçbir ilaçlama yapmazken, büyük bir kısmı ise, biyolojik ilaçlama yerine maliyeti daha düşük olan ancak kansere yol açan ‘Permectin’ isimli ilacı kullanıyor.
Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi Sorumlusu Veteriner Şifa Berkan, “genellikle bu iş çok fazla profesyonel yapılmaz. Çok fazla çaba da harcanmaz” dedi.
Tabipler Birliği Eski Başkanı Dr. Suphi Hüdaoğlu da, sinek mücadelesinde belediyelerin çok yanlış bir yöntem uyguladığını belirtti.
Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ise, belediyelerin haşere ile mücadele yöntemleri ile ilgili, Detay’a net bir yanıt veremedi. Kaymakam Değirmencioğlu, Lefkoşa Kaymakamlığı’nın bugünlerde gerçekleştireceği İlçe Emniyet Kurulu toplantısında, belediyelerin ilaçlama yöntemlerinin görüşüleceğini belirtti. Halbuki Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, biyolojik ilacın larva döneminde yani Mart ayında etkili olduğunu, geç kalınması halinde kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalınabileceğini açıklamıştı.
HÜDAOĞLU: “FAYDASI YOK, KANSER ZARARI VAR”
Dr. Suphi Hüdaoğlu, “Sokak sokak gezerek araçlarla yapılan ilaçlamalar, hem sineklerin sadece yüzde 20’sine etkilidir. Hem de insanlara da çok zararlıdır. Belediyelerin kullandığı ilaç, permectin isimli ilaçtır. Kanser etkisi yapar. O yüzden yanlış bir uygulama. Bunun doğrusu sivrisinek kaynakları ile biyolojik yöntemlerle mücadele edilmesidir.” diye konuştu.